Welkom in Leidschendam-Voorburg

Graag helpen wij u bij uw kennismaking met uw (mogelijke) nieuwe woonplaats. Zo vindt u hier handige checklist met onderwerpen waar veel nieuwe inwoners mee te maken krijgen. U vindt hier ook enkele links naar de geschiedenis en achtergronden van Leidschendam-Voorburg.

Checklist verhuizen

Wat biedt Leidschendam-Voorburg?

Leidschendam-Voorburg historisch


Checklist verhuizen


* Als u bent ingeschreven op uw nieuwe adres, krijgt u een schriftelijke bevestiging van de verwerking van de persoonsgegevens in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Wij geven uw adreswijziging door aan andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank. Uw DigiD verhuist automatisch met u mee.


Wat u nog meer moet weten


 


Wat biedt Leidschendam-Voorburg?

Leidschendam-Voorburg combineert het beste van twee werelden. Rustig en groen én goed bereikbaar, middenin de Randstad. De gemeente heeft drie woonkernen en een uitgebreid landelijk gebied. De gemeente ligt strategisch langs snelwegen en spoorlijnen, en langs de populaire watersportroute, de Vliet. De duinen en de zee liggen op fietsafstand, net als het Groene Hart.

De gemeente voor u
Met zo´n 73.000 inwoners is Leidschendam-Voorburg een regionale speler van formaat, die naar evenwicht streeft tussen bouwen en groen, tussen stad en land en tussen modern en historisch. Voor haar inwoners zoekt de gemeente naar de menselijke maat. Wij zijn er voor de inwoners en niet andersom. Wij proberen de dienstverlening zo goed mogelijk in te richten.

Leefbaarheid staat voorop. Leidschendam-Voorburg moet in de eerste plaats een gemeente zijn waar het prettig wonen is, waar inwoners zich thuis voelen en zorgen voor hun leefomgeving. De gemeente waakt ervoor dat niemand buiten de boot valt en iedereen een eerlijke kans krijgt. Maar ook stellen wij grenzen en spreken de inwoners aan op hun eigen verantwoordelijkheid.

Naar onze inwoners en maatschappelijke organisaties stellen wij ons open op. Wat een ander beter kan doen, laten wij graag aan die partij over. Wij vervullen als gemeente een regierol, maken duidelijke keuzes en stimuleren samenwerking.


Leidschendam-Voorburg biedt

  • een divers woonaanbod, van fraaie herenhuizen tot betaalbare appartementen.
  • voldoende winkels, van speciaalzaakje tot groothandel. Winkelcentrum Leidsenhage is een van de regionale trekpleisters, mede door zijn ruime gratis parkeergelegenheid.
  • diverse scholen, sportverenigingen, culturele voorzieningen en een volwassen zorgsector.
  • een uitstekende bereikbaarheid per auto, trein, tram en bus. Den Haag en andere buurgemeenten zijn ook op de fiets goed te bereiken.
  • fraaie parken in het stedelijke gebied en een groot groen buitengebied. De gemeente telt drie beschermde dorpsgezichten, archeologische vindplaatsen en diverse monumenten.

 

Interessante links

 

 

Leidschendam-Voorburg historisch

De strandwal waarop Leidschendam-Voorburg ligt, werd al bewoond rond 2500 voor de gangbare jaartelling. Dat blijkt uit archeologische vondsten.
In het noordelijke puntje van Voorburg stichtten de Romeinen vervolgens de handelsplaats Forum Hadriani. Het gebied rond de `Leidschen Dam´ was toen ook al bewoond. Door de Vliet ontstond in de Middeleeuwen steeds meer bedrijvigheid in de dorpen Veur en Voorburg. De Hollandse graven stimuleerden veenwinning in de in de moerassen rond Stompwijk. In de 18e eeuw groeide de agrarische sector rond Veur en Stompwijk.
Diverse molens verzorgden de waterhuishouding in het gebied. In de 19e eeuw werden in Voorburg de kenmerkende buitenplaatsen van gegoede burgers en ambtenaren gebouwd. In 1938 ontstond de gemeente Leidschendam uit een fusie van Veur en Stompwijk. In 2002 fuseerden Leidschendam en Voorburg tot de gemeente Leidschendam-Voorburg.

 

Interessante links