Vlietdagen 2012: 14, 15 en 16 september

Voorleeshulp

2 juli 2012 - Op 14, 15 en 16 september aanstaande beleeft Leidschendam-Voorburg de zevende editie van de Vlietdagen. Na de succesvolle eerste zes edities met tienduizenden bezoekers, staan de Vlietdagen dit jaar in het teken van ‘Vloeiend Verbinden’. Alle activiteiten, verspreid over twee dagen, vinden plaats op en rond de Vliet (Rijn-Schiekanaal) ter hoogte van de stadskernen van Leidschendam en Voorburg. De Vliet is de vloeiende verbinding daartussen.

Uniek evenement

De Vlietdagen worden ook dit jaar voornamelijk door vrijwilligers georganiseerd. Dit maakt het evenement uniek. De Vlietdagen is een begrip geworden op de evenementenkalender in ons land.  De gemeente Leidschendam-Voorburg is initiatiefnemer voor het evenement. Wethouder Heleen Mijdam (recreatie en toerisme): “De Vlietdagen zijn het grootste evenement van Leidschendam-Voorburg. Met het evenement benadrukken we de nauwe relatie van  onze gemeente met de Vliet. Het evenement trekt jaarlijks vele bezoekers, ook uit de regio, en wordt door velen gezien als één van de leukste maritieme evenementen.  Ook in 2012 vormt de vloot met historische schepen één van de hoogtepunten in het programma. Ik ben vooral trots op de inzet van velen om er weer een mooi feest van te maken, een feest voor iedereen.”
” Voorzitter Dick Meuldijk van de Stichting Evenementen Leidschendam-Voorburg, verantwoordelijk voor de organisatie: “Het is fantastisch om te zien dat ondernemers, inwoners en verenigingen uit de gemeente samenwerken om één groot feest te organiseren. Het toont het belang van het evenement voor heel Leidschendam-Voorburg.”

Highlights van het programma

Op vrijdag 14 september komt de Vloot over de Vliet met vele historische schepen aan op Vlietland. Diverse watersportdemonstraties en een spetterend strandfeest luiden de Vlietdagen in. In Leidschendam en in Voorburg zijn op diverse plekken terrassen met live muziek.
Zaterdag 15 september worden de Vlietdagen officieel geopend met een vlootschouw van de Vloot over de Vliet bij Leidschendam. De hele dag diverse markten langs de Vliet, op het vernieuwde Damplein, aan de Oude Haven en het historisch centrum van Voorburg. Verder op zaterdag de beroemde Candlelight Shipping, een Rue Culinaire in de Kerkstraat in Voorburg, helikoptervluchten, modeshows in de Herenstraat, brandweerdemonstraties op het water, een kinderavontureneiland bij de Salamander in Leidschendam, diverse watersportactiviteiten en de hele dag op verschillende plekken live muziek.
Zondag 16 september is het traditionele Stadsontbijt, aangeboden door de Burgemeester en Wethouders van Leidschendam-Voorburg, dit jaar op het Damplein. De hele dag door wederom muziek waaronder een Shantyfestival, de Rue Culinaire in de Kerkstraat, Oldtimershow en een (biologische) markt in de Herenstraat, watersportactiviteiten aan de Leidsekade bij Leidschendam, de Scouting met diverse activiteiten, een vlootschouw van de Vloot over de Vliet bij het oude centrum van Voorburg en nog veel meer.

Vlaggenlijn

Dit jaar voor het eerst een uniek initiatief om de verbinding tussen Leidschendam en Voorburg extra zichtbaar te maken. Langs de Vliet tussen de twee stadskernen moet een vlaggenlijn komen van zo’n 3 kilometer lang. Bedrijven, instellingen en particulieren, kunnen voor slechts 250 euro een deel van deze lijn adopteren. De lijn zal met ingang van dit jaar ook alle volgende jaren tussen Leidschendam en Voorburg opgehangen worden. Kijk op www.vlietdagen.nl voor meer informatie.

Sponsoring

Voor de financiering is de organisatie wederom grotendeels aangewezen op sponsors. Gezien het succes van de voorgaande edities, is de verwachting dat ook dit jaar veel lokale en regionale organisaties en bedrijven hun naam willen verbinden aan dit meerdaags feest voor jong en oud.

Website

De website www.vlietdagen.nl  is al in de lucht. Dit is het middelpunt van de communicatie. Deze site wordt de komende tijd gevuld met alle programmaonderdelen, tijden en andere informatie. Daar kunt u zich ook inschrijven voor deelname aan de Candlelight Shipping en de Vlaggenlijn.

Organisatie

De grootschalige organisatie van de Vlietdagen is een initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg en is in handen van de Stichting Evenementen Leidschendam-Voorburg. De administratie is gevestigd aan de Damlaan 35a in Leidschendam in het kantoor van Midvliet FM. De organisatie bestaat voornamelijk uit vrijwilligers en werkt nauw samen met lokale organisaties: Vlietpop, OpKoers, MKB Leidschendam-Voorburg en VOC (Vlietsteden Ondernemers Club).

Start Vlietdagen

foto: Charles Groeneveld