Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich makkelijk, vooral onder kinderen omdat kinderen veel met elkaar spelen en vaak bij elkaar zijn. Het maakt in principe niet uit hoe schoon uw kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen.

Hoofdluis is hardnekkig!

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt en kinderen elkaar blijven besmetten.

Wat kunt u zelf doen?

Luis in je haar? Kammen maar! Als uw kind hoofdluis heeft, is het advies het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Het netenkammetje is de meest vriendelijke methode voor het haar van uw kind. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook uzelf en anderen te controleren.

Vroeger werd aangeraden alles op 60 graden te wassen wat uw kind in de voorafgaande 48 uur had gebruikt, bijvoorbeeld beddengoed, jas, kleding, sjaal, muts, knuffelberen, enzovoort. Dit blijkt niet nodig te zijn. Dagelijks kammen met een netenkam gedurende 2 weken is voldoende.

Tips om hoofdluis te voorkomen en snel te behandelen

 • Controleer regelmatig het haar van uw kind en van jezelf.
 • Breng de kinderopvang, de school, clubs en andere ouders op de hoogte.
 • Kammen en borstels ontsmetten, uitkoken of weggooien.
 • Leen ook geen kammen, borstels, mutsen of hoofddoekjes uit.

Filmpje: Luis in je haar? Kammen maar!

Het filmpje geeft uitleg over hoofdluis en hoe je hoofdluis kunt bestrijden.

Het filmpje dat hier hoort te staan, kan niet worden weergegeven. Je kunt het filmpje bekijken op de website Brightcove.com.

 

Agenda

 1. 13/07/2015

  De hele zomervakantie zijn we open Gedurende de zomerperiode/zomervakantie is het CJG geopend lees meer

 2. 01/09/2015

  Cursus Veiligheid en EHBO Wat moet je doen als je kind valt, dreigt te stikken in een speeltje of een brandwond oploopt? In deze cursus leert u snel en goed te handelen bij brandwonden, bewusteloosheid, vergiftiging en verstikking. lees meer

 3. 02/09/2015

  Start Praat- en spelgroep voor kinderen in echtscheiding situaties De spel- en praatgroep KIES helpt kinderen (voor kinderen van groep 6 t/m 8 van de basisschool) van wie de ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Veel kinderen begrijpen niet waarom hun ouders gaan scheiden. Ze denken bijvoorbeeld dat het hun schuld is of denken dat ze jullie weer gelukkig kunnen maken. In de groep vinden de kinderen herkenning bij elkaar. lees meer