Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich makkelijk, vooral onder kinderen omdat kinderen veel met elkaar spelen en vaak bij elkaar zijn. Het maakt in principe niet uit hoe schoon uw kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen.

Hoofdluis is hardnekkig!

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt en kinderen elkaar blijven besmetten.

Wat kunt u zelf doen?

Luis in je haar? Kammen maar! Als uw kind hoofdluis heeft, is het advies het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Het netenkammetje is de meest vriendelijke methode voor het haar van uw kind. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook uzelf en anderen te controleren.

Vroeger werd aangeraden alles op 60 graden te wassen wat uw kind in de voorafgaande 48 uur had gebruikt, bijvoorbeeld beddengoed, jas, kleding, sjaal, muts, knuffelberen, enzovoort. Dit blijkt niet nodig te zijn. Dagelijks kammen met een netenkam gedurende 2 weken is voldoende.

Tips om hoofdluis te voorkomen en snel te behandelen

 • Controleer regelmatig het haar van uw kind en van jezelf.
 • Breng de kinderopvang, de school, clubs en andere ouders op de hoogte.
 • Kammen en borstels ontsmetten, uitkoken of weggooien.
 • Leen ook geen kammen, borstels, mutsen of hoofddoekjes uit.

 

Agenda

 1. 15/05/2015

  15 mei beweegplezier Vrijdag 15 mei gaat beweegplezier door. De informatiebalie van het CJG en het Spel- en Opvoedpunt sluiten om 12.30 uur. lees meer

 2. 25/05/2015

  Sluitingsdag CJG: Tweede pinksterdag Het CJG is gesloten op maandag 25 mei. lees meer

 3. 01/09/2015

  Cursus Veiligheid en EHBO Wat moet je doen als je kind valt, dreigt te stikken in een speeltje of een brandwond oploopt? In deze cursus leert u snel en goed te handelen bij brandwonden, bewusteloosheid, vergiftiging en verstikking. lees meer